Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk. Duurzaam reizen betekent dat je rekening houdt met het milieu en dat kun je op allerlei manieren doen. Deze tips voor duurzaam reizen gaan je op weg helpen.
1. Maak gebruik van de deeleconomie
De deeleconomie heeft een hoop voordelen. Wanneer je namelijk samen iets deelt, hoef je dat zelf niet te kopen en daarmee voorkom je onnodige schade aan het milieu. Er hoeft simpelweg minder geproduceerd te worden. Airbnb is een goed voorbeeld van de deeleconomie, maar dat zijn Camptoo (gedeelde campers), Barqo (gedeelde boten) en Blablacar (gedeelde auto’s) ook. Probeer op reis zoveel mogelijk gebruik te maken van deze deeleconomie.
2. Ga zuinig om met water
Ga op reis zuinig om met water. Dat doe je door bijvoorbeeld geen onnodig water in hotelkamers te verspillen door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken ook vaker dan één keer. Simpele dingen die je eigenlijk thuis ook zou moeten doen, maar waar je op reis zeker ook aan kunt denken.
3. Neem je eigen waterfles mee
Neem je eigen waterfles mee als je op reis bent. Daarmee voorkom je dat je zelf plastic flesjes moet kopen en zo onnodig plastic verbruikt. Waar je ook ter wereld bent, er is altijd wel ergens schoon drinkwater te tappen. De waterflessen van Dopper en Mizu zijn perfect voor mee op reis en stimuleren duurzaam reizen.
4. Vlieg zo min mogelijk
Ik weet het, dit is nogal tegenstrijdig, want als er iemand is die veel reizen promoot dan ben ik het. Wanneer je het vliegtuig neemt ben je namelijk behoorlijk vervuilend bezig door de uitlaatgassen van het toestel. De beste manier om toch enigszins duurzaam te reizen is door zo min mogelijk te vliegen: vlieg rechtstreeks in plaats van met tussenlandingen omdat de uitstoot dan minder is. En als je toch het vliegtuig pakt, dan kun je jouw veroorzaakte Co2-uitstoot ook compenseren. Hier lees je hoe je dat doet.
5. Kies een duurzame vakantiebestemming
Er zijn bestemmingen die zich meer op duurzaamheid focussen dan andere bestemmingen. Waar groene energie gebruikt wordt, waar waterverbruik goed wordt gereguleerd en waar wandelen, fietsen en kamperen de voornaamste middelen zijn om je reis mee in te vullen. Tulum in Mexico is zo’n ecobestemming, net als de Azoren of veel plaatsen in Costa Rica. Verdiep je goed in de duurzaamheid van een bestemming voordat je een reis boekt.
6. Kies een duurzame accommodatie
En als je toch een duurzame vakantiebestemming kiest, ga dan ook voor een duurzame accommodatie. Wanneer je zoekt op woorden als ecotoerisme of je bestemming + duurzaam, dan ga je zeker weten duurzame accommodaties tegenkomen. Denk aan boomhutten, houten lodges of bijzondere kampeerplekken. Deze zijn vaak gemaakt zonder schade aan de natuur en mét natuurlijke materialen. Helemaal duurzaam dus en daarnaast ook nog eens een perfect alternatief voor een standaard hotelkamer of hostel.
7. Schakel de hulp van locals in
Online vind je allerlei websites die je helpen bij het boeken van vakantie-gerelateerde zaken direct bij een local. Dat heeft als voordeel dat je reis unieker wordt, maar ook dat je lokale initiatieven daarmee steunt, waarvan de opbrengst weer terug de gemeenschap in gaat. Je kunt reizen boeken via locals – zoals Footprint Travel – gaan eten bij locals thuis of zelfs een unieke tour of activiteit boeken.
8. Ga zoveel mogelijk te voet (of met de fiets)
Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Op die manier beperkt je namelijk je schade aan het milieu. Natuurlijk heb je hier voor grote afstanden helemaal niets aan, maar wanneer je een stedentrip plant, neem dan goede wandelschoenen mee zodat je veel te voet of met een fiets kunt doen. Probeer korte taxiritjes en korte stukken met openbaar vervoer te vermijden door te lopen of fietsen. Dat is ook nog eens veel leuker want dan zie je veel meer.
9. Eet lokale gerechten
Lokale gerechten worden bereid met – inkopper – producten uit de regio. Maar dat betekent dus ook dat de afstand die de ingrediënten hebben afgelegd vrij kort is. En dat is weer goed voor het milieu, of in ieder geval een stuk beter dan producten die de halve wereld hebben afgelegd voordat ze op jouw bord zijn beland. Daarnaast is het eten van lokale gerechten ook zoveel leuker, omdat je via nieuwe smaken pas écht een land leert kennen.
10. Laat niets anders achter dan je eigen voetstappen
Hoewel dit in mijn ogen de normaalste zaak van de wereld is, moet het toch gezegd worden: laat niets anders achter dan je eigen voetstappen. Dat wil zeggen: neem je afval altijd mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. De natuur is zo ontzettend kwetsbaar en het doet pijn om beelden te zien van bijvoorbeeld Bali waar stranden vervuild raken door aangespoeld plastic. Breng afval daar waar het hoort: in een afvalbak zodat het desnoods gerecycled kan worden, maar laat het zeker niet op straat of in de natuur achter.