3 innovaties die bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem

1. In Suriname planten ze mangrove tegen zeespiegelstijging

De kust van Suriname komt door de stijging van de zeespiegel steeds meer onder water te staan. De dammen die werden opgebouwd hielpen niet. Na een aantal proeven is er een andere oplossing gevonden: het planten van mangrovebomen. De mangroveboom groeit in zout water. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond. Daardoor bezinkt de klei en krijg je landaanwinst in plaats van erosie. Nu wordt bijna een derde van de landbouwgrond op de wereld gebruikt voor het telen van voedsel voor dieren.

2. Insecten vervangen huidig veevoer

In ons eigen Bergen op Zoom is deze week de grootste insectenfabriek ter wereld geopend. De fabriek in Brabant huisvest al bijna een miljard vliegenlarven, die de eiwitten kunnen leveren in het voedsel voor bijvoorbeeld kippen, varkens of kweekvis. Door eiwitrijke insecten – in plaats van bijvoorbeeld soja – te gebruiken in diervoer zouden klimaat en milieu minder belast worden. Nu wordt bijna een derde van de landbouwgrond in de wereld gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren, zoals soja.

3. Als het aan deze studenten ligt rijden auto’s later op waterstof

Het gaat in de klimaatwereld al een tijd over de mogelijkheden voor waterstof. Sommigen zijn van mening dat het ons aardgas op een gegeven moment kan vervangen, maar daar is nog een hoop discussie over. Als het aan de studenten van het Aventus College ligt, wordt waterstof de nieuwe brandstof in auto’s. Ze deden mee aan het WK waterstofautoracen (goed woord voor Scrabble hier jongens).

DELEN