5 geinige weetjes over zonne-energie

1. Waar wordt de meeste zonne-energie opgewekt?

De grootste zonne-energie centrale van de wereld is de Ivanpah zonnecentrale in de Mojavewoestijn in Californië. Deze centrale is 16 km2 groot en kan  maar liefst 140.000 gezinnen van stroom voorzien. Overigens blijft dit niet lang de grootste zonnecentrale. In India zijn ze druk bezig met een project dat nog een derde groter is.

2. Er is genoeg zon voor iedereen!

Als we van een vijfde deel van Frankrijk één grote zonne-centrale maken, levert dat voldoende stroom op om de hele wereld te voorzien.

Een vijfde van Frankrijk

3. Zonne-energie is ouder dan Flevoland

De techniek om zonlicht om te zetten in elektriciteit werd in 1839 ontdekt door de Fransman Antoine César Becquerel. Het duurde nog tot 1954 voordat in Amerika de eerste goed werkende zonnecel werd gemaakt. Een van de eerste satellieten, de Vanguard 1, werd al voorzien van zonnepanelen in 1958 (zie nummertje 5). Flevoland werd pas volledig drooggelegd in 1968!

4. Je kunt op meerdere manieren zon omzetten in stroom

Energie uit zonlicht halen kan op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn fotovoltaïsche zonne-energie en thermische zonne-energie.  Bij de eerste manier, meestal PV genoemd, wordt zonlicht direct omgezet in elektriciteit. Bij de tweede manier wordt de warmte uit zonlicht gebruikt om een vloeistof op te warmen en zo een turbine aan te drijven. De Ivanpah zonnecentrale maakt gebruik van thermische zonne-energie, de meeste zonnepanelen op daken in Nederland zijn PV-panelen en wekken dus direct stroom op.

5. Ruimtevaartuigen worden al sinds 1958 voorzien van zonnepanelen

In de ruimtevaart is vanaf het prille begin gebruik gemaakt van zonne-energie. De 4e satelliet die ooit de ruimte in werd geschoten was voorzien van 6 mini zonnepaneeltjes. De satelliet zelf, de Vanguard 1, is maar 16 cm groot. Hij cirkelt nu nog steeds rond de aarde.

Zonnepanelen in ruimtevaart

DELEN