Bijzondere windturbines

In Nederland richten we ons vooral op wind- en zonne-energie en aardwarmte. Qua windmolens zijn er naast de witte windmolens steeds meer bedrijven die kleine en bijzonder mooie windmolens bouwen.

Flower turbines

De flower turbines hebben – niet verrassend – de vorm van een tulp. Ze zijn er in verschillende formaten (1, 3 en 6 meter) en kleuren. Het bedrijf wat ze maakt richt zich vooral op bedrijven die willen verduurzamen, maar ook oog hebben voor de schoonheid van het ontwerp. Het bedrijf geeft aan de molens stil zijn en daardoor goed gebruikt kunnen worden in steden. Daarnaast vormen ze ook geen gevaar vormen voor vogels of andere dieren in het wild, en een geluid maken dat zo laag is dat mensen het niet kunnen horen.

Vortex Bladeless

Spaanse ingenieurs ontwikkelden de Vortex Bladeless. Het is een kleine windturbine, zonder wieken, geschikt voor huishoudens en bedrijven. De windturbine wekt stroom op via kinetische energie, doordat de zuil heen en weer schommelt door de wind. Deze trillingen wekken stroom op, ook al heeft de turbine geen roterende wieken. Een gemiddelde Vortex Bladeless windturbine levert zo’n 100 kilowatt op. Nadeel is dat de turbine wel bromt.

Wind voor op de boerderij

De windmolens voor op de boerderij  zijn niet alleen mooi, gemaakt van hout, maar ook ontzettend in trek bij boeren. Door de houten bladen en groene mast, valt de molen nauwelijks op in het landschap. Inmiddels is er een nieuwe versie op de markt van 15 meter hoog, 25 procent meer energie levert en bij goed onderhoud jaren meegaat. De molen wekt per jaar ongeveer 35.000 kWh op bij een windsnelheid van 5m/s en de molen. In combinatie met zonnepanelen heeft een boer het hele jaar energie.

Wind Tree

Een Wind Tree bestaat uit 36 windturbines en heeft een vermogen van 10,8 kW. Hij wekt evenveel energie op per jaar als 864 kilo steenkool of 41 jerrycans van 15 liter. Als je de boom in het Vondelpark in Amsterdam plaatst valt hij qua formaat niet op. Hij is met 9,8 meter hoog ongeveer even groot als de meest voorkomende boom in het Vondelpark, de meidoorn.