Dit zijn de 5 trends voor duurzaam reizen deze zomer

De meeste mensen hebben hun reisplannen voor deze zomer al in kannen en kruiken. Maar er zijn ook mensen die alle opties graag open houden, het doorhakken van knopen en geregel tot het laatste moment uitstellen en zich in plaats daarvan nog eens verdiepen in de laatste trends op het gebied van duurzaam reizen. Hier komen ze dan, de duurzame reistrends van 2022:

1.Telefoon uit, laptop thuis

Tijdens de pandemie hebben we het werken op afstand ontdekt. Super fijn natuurlijk om vanuit je vakantiehuisje in de duinen nog even een stuk te tikken, maar het nadeel is dat je nooit echt tijd hebt om bij te tanken als je van je vakantie een ‘workation’ maakt. Dit jaar wordt onze vakantie dus 100% werkvrij, zo stelt 73 procent in een onderzoek van Booking.com. En sommige mensen gaan zelfs nog verder en boeken een offline retreat, waarbij je je telefoon inlevert en pas aan het einde van de week terugkrijgt. Eens kijken hoeveel ontwenningsverschijnselen dat oplevert, maar ergens klinkt het ook heel aanlokkelijk. Want als je niet continu afgeleid wordt door whatsapp, mail en social media blijven de mensen en de natuur om je heen over en sta je veel meer in het hier en nu.

2. Spontaan op pad, dichtbij huis

Het is niet ondenkbaar dat het virus ergens weer de kop opsteekt en een land de maatregelen aanscherpt of in lockdown gaat (kijk naar China). Dus blijven we graag dichtbij huis (Nederland en Europa) en boeken we last minute onze reis. Dat kan variëren van een weekendje weg vol microavonturen tot een spontane roadtrip met onbekende bestemming. Al dan niet met camper, want busjes zijn steeds populairder en dat geldt niet alleen voor de digitale nomaden onder ons, maar ook voor de vakantieganger. De fietstassen opbinden of de wandelschoenen aantrekken kan natuurlijk ook, want zodra je de deur uitstapt ben je eigenlijk al op vakantie.

3. Duurzaam reizen met de trein

Met een groeiend aanbod aan nachttreinen door Europa en de lange wachtrijen op Schiphol wegens personeelstekort lijkt de trein definitief terug van weg geweest. Zo blijkt ook uit een poll die we een paar weken geleden hielden: maar liefst 58 procent overweegt deze zomer met de trein op vakantie te gaan, terwijl 36,7 procent de auto wil nemen en 5,3 procent voor het vliegtuig kiest. Bij een onderzoek van Vliegtickets.nl liggen die cijfers overigens iets anders: daar is de auto het populairst (ruim de helft), maar overweegt nog steeds 42 procent om de trein te nemen. Waarvan akte. Er zijn directe verbindingen naar steden als Wenen, Praag en Zürich, maar zelfs met een overstap valt het reuze mee. Zo ben je in iets meer dan 11 uur in Barcelona (één overstap in Parijs) en iets meer dan 7 uur in de Franse Alpen (ook overstap in Parijs). En daarmee bespaar je toch maar weer 7 tot 11 keer zoveel CO2 uitstoot ten opzichte van een vliegreis.

4. Kamperen (al dan niet op een pop-up camping)

Bijna één op de vier Nederlandse vakantiegangers is van plan om deze zomer te gaan kamperen, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de ANWB. Er zijn natuurlijk een heleboel hippe campings waar mensen soms zelfs een seizoenplek hebben (denk aan De Lievelinge of camping Buitenland), maar dit jaar zijn ook vooral de kleinere campings in trek. In de natuur. En de pop-up campings, die in 2020 ontstonden (toen festivals niet mochten, maar kamperen wel), blijken een blijvertje. Zo kan je ook dit jaar weer terecht bij camping De Wereld bij Zeewolde, camping Bij de buren aan het riviertje De Regge in Overijssel of de rondreizende camping East Nomads in de Achterhoek (om maar wat voorbeelden te noemen).

5. Minder impact op de omgeving

Tijdens de pandemie hebben we gezien wat het effect is als we níet met grote drommen toeristen naar dezelfde plekken gaan. Zo waren er ineens weer vissen te zien in het water van Venetië en genoot menig Amsterdammer van de stilte op de wallen (waardoor ook ineens opviel hoe mooi die buurt eigenlijk is). We zijn ons dan ook bewuster geworden van onze impact op de omgeving, ook als we reizen. Dat betekent dat we voor minder populaire reisbestemmingen kiezen om massatoerisme te vermijden en de impact van ons bezoek te beperken. We willen de plek die we bezoeken ook het liefst beter achterlaten dan toen we aankwamen en we willen dat de lokale bevolking van onze reis profiteert, zo blijkt uit onderzoek van Booking.com.

 

DELEN