Eigen huis verduurzamen? Start klein

Je eigen huis verduurzamen hoef je niet alleen te doen. De gemeente Tilburg helpt je graag op weg met een voordelig energieadvies. Dat scheelt geld en energie! Verspreid door de gemeente wonen energieadviseurs die hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld led-verlichting en het dichten van kieren graag met jou delen. Zo maken we Tilburg samen stap voor stap duurzamer.

Iedereen met een eigen huis in de gemeente Tilburg kan via duurzamertilburg.nl een afspraak maken met een energieadviseur. Tot 1 april 2022 is het tarief hiervoor bijzonder gunstig.

Advies op maat

Als een energieadviseur langskomt voor een advies dan loopt hij of zij de hele woning door. Er wordt gekeken naar ramen en kozijnen, de installaties voor verwarming en ventilatie en naar apparaten zoals de droger en wasmachine. Aan de hand van het bouwjaar van jouw huis weet de adviseur of vloeren, gevels en het dak tijdens de bouw al geïsoleerd zijn. Jullie gaan in gesprek over jouw wensen en daarna krijg je een advies op maat.

Direct aan de slag

Energieadviseurs geven ook inzicht in de eenvoudige besparingsmaatregelen die je kunt nemen. Een greep uit hun tips: zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt, vervang halogeenlampen door led, plaats profielen op kierende buitendeuren, hang ventilatortjes aan radiatoren en in convectorputten. Allemaal maatregelen die eenvoudig en zonder hoge kosten zijn uit te voeren. Hiermee kun je direct aan de slag. Hans Jager is energieadviseur. ‘Veel huizen hebben een open verbinding vanaf de hal tot op zolder. Hierdoor vliegt warmte naar boven. Je kunt kiezen voor een drastische oplossing zoals het plaatsen van een deur, maar een gordijn doet ook al veel.’ Daarnaast kun je door bewuster om te gaan met energieverbruik ook veel bereiken. Douche iets korter, zet lampen uit in ruimtes waar niemand is en draai de thermostaat een halve graad terug. Trek een warme trui aan, dan merk je hier niets van terwijl de gasrekening wel daalt. Een slimme manier van besparen. Ook over ingrijpender aanpassingen zoals het (bij)isoleren van (spouw)muren, daken en vloeren hebben de energieadviseurs veel kennis.

Stel een stappenplan op

De gemeente Tilburg werkt samen met de energiecoöperaties van de Blaak (ECDB), de Reeshof (CDER), Berkel-Enschot (BEC), Udenhout (ECU) en met Energiefabriek013. Elke coöperatie heeft minimaal één energieadviseur. Alle adviseurs zijn onafhankelijk en professioneel opgeleid. Samen met een adviseur kun je een stappenplan opstellen om je huis te verduurzamen.

Afspraak maken met een energieadviseur?

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw huis, onze energieadviseurs staan voor je klaar.

Optie 1: kort energieadvies

Een gratis advies ter waarde van 30 euro. Bel met jouw vraag naar 088 00 62 013. Dat kan op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Je kunt je vraag ook mailen via het contactformulier. Binnen 24 uur heb jij een reactie.

Optie 2: bezoek aan huis

Een bezoek van de energieadviseur aan huis voor 65 euro, ter waarde van 210 euro. Samen met de energieadviseur loop je door je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote en kleine maatregelen. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt.

Optie 3: online energieadvies

Een online energieadvies voor 20 euro, ter waarde van 90 euro. Wil jij advies speciaal voor jouw woning en energieverbruik? Maak dan een afspraak voor een onlinegesprek. Vooraf vul je alvast wat informatie in. Zo kan de adviseur je nog beter helpen.

DELEN