Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Het kabinet kondigde op 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. De verplichting betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Omtrent de verplichting is nog veel onduidelijk. Komende maanden moet meer duidelijk worden over wat de uitwerking van deze maatregel is en wat dat betekent voor huiseigenaren. Het is dus nog niet precies aan te geven voor wie en onder welke omstandigheden de verplichting gaat gelden.

Piept en kraakt

De aanschaf van een hybride warmtepomp is voor veel mensen een mooie stap om gas te besparen. Veel huiseigenaren investeren, onder invloed van de gestegen energietarieven, in de verduurzaming van de woning. Op dit moment signaleren verschillende partijen dat de energietransitie echter piept en kraakt. Het net is niet overal op orde. Er zijn te weinig installateurs en te weinig (hybride) warmtepompen. Dit zorgt voor oplopende wachtlijsten en teleurgestelde huiseigenaren. Daarnaast is er een steeds grotere groep huiseigenaren die klem zit tussen de stijgende energienota en de financiële drempels om de verduurzamingsstap te kunnen maken.

De hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. De kosten van een hybride warmtepomp variëren tussen de € 4.500 en € 6.000 (inclusief installatie).

DELEN