Is woningverwarming met waterstof mogelijk?

Op 25 september organiseerde Energie Coöperatie Udenhout een lezing waarin de vraag centraal stond of de verwarming van de woning met waterstof een reële mogelijkheid is. De lezing is er een in een serie van vier waarmee we bewoners willen informeren over de (technische) stand van zaken van nieuwe energiealternatieven, de haalbaarheid en de mogelijke termijn waarop deze beschikbaar zou kunnen worden.

De spreker van deze avond was Leo Brouwer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, projectadviseur innovatieprojecten aardgasvrije gebouwde omgeving  en trekker van het Nationaal Waterstof Programma Gebouwde Omgeving.

Wat namen de aanwezigen op deze avond mee naar huis? Hoe realistisch is het om woningen op waterstof te krijgen? En wat kunnen bewoners en gemeenten doen?

  • Voorlopig (eerste 10 jaar) geen/weinig perspectief wat de inzet van waterstof betreft. Zet zeker in op het terugdringen van de warmtevraag, isolatie, kierdichting en hybride oplossingen.
  • Werk aan all electric oplossingen waar dit een haalbare optie is.
  • Ga aan de slag met warmtenetten waar dit mogelijk en haalbaar is.
  • Versnelling is enkel mogelijk bij beschikbaarheid van goedkope waterstof, voorlopig nog te duur.
  • Waterstof kan goed en veilig worden getransporteerd door bestaande (aardgas) leidingen.
  • Duurzame gassen blijven vooralsnog sluitstuk voor de gebouwde omgeving, waarbij de verhouding tussen groen gas en waterstof nog onduidelijk is.

Kortom: nog een lange weg te gaan (en bij twijfel niet inhalen)

De volgende lezing wordt gehouden op 20 november en zal gaan over de “thuisbatterij”

Presentatie: Udenhout energie coop 25092024

 

DELEN