Mooie opkomst bij het energiecafe “aan de slag met zonnepanelen” op 30 juni in de Druiventros

Op 30 juni vond in de Druiventros in Berkel-Enschot het energiecafe” aan de slag met zonnepanelen” plaats, georganiseerd door de energie coöperaties van Berkel-Enschot en Udenhout (b-ec.nl / ecudenhout.nl). Ruim 100 mensen uit Berkel-Enschot, Biezenmortel en Udenhout kwamen hierop af, een mooi resultaat! Mensen konden zich vooraf aanmelden via de site van info@ecudenhout.nl en dit werd ook goed gedaan om een plaatsje veilig te stellen. Via facebook, websites, de Wegwijzer, Schakel en een bewonersbrief zijn de mensen op de hoogte gebracht van het energiecafe.

Jeroen Jansen (energie adviseur) nam de mensen mee in het verhaal van het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak waarbij plaatsing (zoals voordelen van oost-west plaatsing), oriëntatie en opbrengst in het verhaal aan bod kwamen en natuurlijk werd de salderingsregeling ook besproken. Daarnaast werd ook verwezen naar het energie advies, via duurzamertilburg.nl aan te vragen, om zo een goede basis te leggen wanneer je met zonnepanelen aan de slag wilt gaan. Daarna was het de beurt aan Tijs van Gisbergen, van de gemeente Tilburg, die de mensen een totaalbeeld gaf van de financieringsmogelijkheden en een kant en klaar project genaamd Zon op je Dak toelichtte. Daarna was het de beurt aan Jos Nij Bijvank van DEC Oisterwijk die de mensen een beeld gaf hoe e.e.a. in zijn werk gaat bij het meedoen aan een collectief zonneproject (via postcoderoos).

Na een korte pauze was het tijd voor een paneldiscussie met de  sprekers, uitgenodigde leveranciers en gemeente Tilburg. Vragen omtrent “moet ik nog verduurzamen als ik al een aangepaste of nieuwbouw woning heb, tot hoe staat het met de netcongestie, opslag van elektriciteit, schoonhouden van zonnepanelen (dus niet met hogedrukspuit erop)” passeerden de revue. Uiteindelijk werden er nog tips gevraagd aan de panelleden waarop de volgende antwoorden werden gegeven: “maak een keuze die bij jouw eigen leven past, tot maak gebruik van de financiele mogelijkheden die beschikbaar zijn tot neem nu actie nu de salderingsregeling er nog is”. Na de paneldiscussie bleven een aantal mensen nog napraten bij de leveranciers waarna de avond rond 22.00 uur werd afgesloten.

Indien je niet aanwezig kon zijn bij deze avond dat zijn de presentaties hieronder te bekijken en mocht je jezelf verder willen laten informeren over verduurzaming van je huis, kijk dan eens op duurzamertilburg.nl/energieadvies en maak gebruik van de mogelijkheid om een energie advies op maat aan te vragen.

Presentaties: 

DELEN