Prijsplafond energie: hoe werkt dat nou precies?

Vanaf 1 januari 2023  gaan we voor een deel van ons verbruik een maximumtarief betalen voor gas en stroom. Dat is aangekondigd op Prinsjesdag. Op 4 oktober zijn de details bekendgemaakt. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Hoe werkt dit prijsplafond en voor wie geldt het?

Je zou het kunnen zien als een basisverbruik, vergelijkbaar met een verbruiksbundel bij een mobiel abonnement. Voor het verbruik binnen de bundel betaalt u een vastgesteld maximumtarief. Verbruikt u energie ‘buiten de bundel’ dan is dat duurder. Daarvoor betaalt u de dan geldende tarieven van uw contract en die kunnen een heel stuk hoger liggen.

Tot een jaargebruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh aan stroom gelden vaste prijzen van € 1,45 per m³ gas en € 0,40  per kWh stroom. Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs, die dus per energieleverancier, contract en periode kan verschillen. De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. (bron: Gaslicht.com)

DELEN