REKS: Klimaatverandering in Nederland

Het klimaat verandert en fossiele brandstoffen raken op. De gevolgen hiervan op onze leefomgeving worden steeds meer zichtbaar. We krijgen te maken met steeds extremere weersverschijnselen, wateroverlast door stevige buien en extreem hete zomers.

Klimaatafspraken

Als de temperatuur blijft stijgen, nemen de klimaatproblemen toe en treffen ze meer mensen. Om dat te voorkomen heeft Nederland klimaatafspraken gemaakt. Hiervoor moeten we onze CO2-uitstoot sterk verminderen. In 2030 met 50% en in 2050 zelfs met 95%. Naast de vermindering van CO2-uitstoot moeten we ook anders met onze energiebronnen omgaan.

Duurzame plannen voor de toekomst

Alle regio’s in Nederland maken nu plannen over hoe en waar ze energie kunnen besparen. Waar ze duurzame energie met zon en wind kunnen opwekken. En welke mogelijkheden er zijn voor het verwarmen van onze huizen zonder aardgas.

Deze plannen komen allemaal samen in een zogenaamde RES, een Regionale Energie Strategie. In onze regio, Hart van Brabant, kijken we óók hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Daarom heet de RES in de regio Hart van Brabant een REKS: een Regionale Energie- en Klimaat strategie. Met een extra “K” erbij. In de video hieronder leggen we alles uit.

 

De komende maanden worden de duurzame plannen verder uitgewerkt. Maar werken aan een duurzame en toekomstbestendige regio doen we samen. Daarom worden ook inwoners van Udenhout binnenkort betrokken bij deze plannen. Er is in de REKS ook aandacht voor het klimaat. Dat is nodig om wateroverlast door hevige regenbuien of extreme droogte en hitte te voorkomen.

Meer lezen?

Meer informatie over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) vindt u op de website van de Regio Hart van Brabant. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de REKS nieuwsbrief.

DELEN