Geslaagde terugkomavond 7 februari: bewoners pilotwoningen Udenhout Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

Steven Vervoort, Zeshoevenstraat 44, Hennie van Oijen, Schrikspad 8, René Snoeren, Nemelaer 27 en Hanneke van Iersel, De Armhoef 45 kregen afgelopen december en januari bezoek van zogenaamde “kierenjagers”. Zij hadden gehoor gegeven aan een oproep in de wegwijzer om hun huis te laten controleren op kieren en gaten, waardoor warmte kan “lekken” uit hun woning.

De kierenjagers, Henk Welte, Johan Schapendonk, Jo van de Plas, Jan de Beer, Kees van Esch,  Joep van Laarhoven en Jeroen Jansen (technisch projectleider en coach kierenjagers)  zijn allen uit interesse of beroepsmatig (energieadviseur) betrokken bij het pilotproject Thuis Energie Besparen Doe Je Zo. Zij zijn eerst geschoold en hebben daarna de aangemelde woningen onderzocht en de bewoners laten zien (d.m.v. een blowerdoortest en warmtecamera) hoe met relatief simpele ingrepen, die niet veel hoeven te kosten, grote stappen gezet kunnen worden in de vermindering van het energieverbruik thuis en vergroting van het wooncomfort.

Tijdens de terugkomavond werden de bewoners uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Ze vertelden hoe confronterend het was te zien hoeveel warmte er lekt uit hun woning en hoe geschrokken ze waren van de (slechte) luchtkwaliteit binnenshuis. De bezoekjes van de kierenjagers omschreven zij als interessant en zeer de moeite waard.

De bezoekjes hebben de deelnemers aangezet om bijvoorbeeld warmtebuizen te isoleren, gaten te dichten (met pur), tochtstrips aan te brengen, een terugvoerklep te bevestigen bij de afzuigkap in de keuken, kozijnen opnieuw te kitten, de instelling van de verwarmingsketel naar 60 graden te verlagen en de verwarmingsradiatoren goed stofvrij te maken.

De deelnemers gaven aan dat ze door het project aan het denken gezet zijn en dat ze overwegen nog verdere stappen te ondernemen. Een deelnemer heeft een oude CV ketel, die aan vervanging toe is, en wint op dit moment informatie in over de aanschaf van een hybride warmtepomp. Een andere deelnemer vertelde na te denken over betere dakisolatie.

Tijdens de bijeenkomst kwam duidelijk naar voren dat goede isolatie van een woning veel energie bespaart, maar dat een goed geïsoleerde woning wel om goede ventilatie vraagt.  Even 5 minuten de ramen open in de ochtend en avond (wanneer je thuis bent), een raampje open bij bezoek, de ventilatieroosters goed schoon houden, dit alles draagt bij aan de luchtkwaliteit binnenshuis (te meten met een CO2 meter) goed te houden. Voor een optimale ventilatie in de woning is gesproken over een ventilatiesysteem in de woning ( met warmteterugwinning)

Om meer Udenhouters over dit project te informeren zal nog een wijk/buurtbijeenkomst georganiseerd gaan worden (datum volgt). Wilt u meer te weten komen over het project, dan kunt u mailen naar info@ecudenhout.nl

Vlnr: René Snoeren, Hanneke van Iersel, Hennie van Oijen, Steven Vervoort

Tekst:  Nelleke Sträter, de Wegwijzer

 

DELEN