Thuis energie besparen doe je zo – fase 2 

In de aanloop naar 16 mei, de datum waarop BEC en ECU samen hun 10-jarig jubileum vieren, praten de energiecoöperaties u bij over lopende projecten, te beginnen met het project ‘Thuis energie besparen doe je zo’.

In december 2023 is de tweede fase van het project van start gegaan (in Udenhout opschaling naar 50 woningen en in Berkel-Enschot met 5 woningen gestart), dat in de beide plaatsen ook wel ‘kierenjagen’ wordt genoemd, met een oproep om zich aan te melden en de eigen woning te laten onderzoeken op warmtelekken, dus energieverlies. De interesse hierin was groot, zowel om het huis op energieverlies te laten controleren als om zich te laten opleiden tot ‘kierenjager’ en zich in te zetten voor de energiecoöperatie.

Begin van het jaar is gestart met het daadwerkelijk onderzoeken van de woningen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een ‘blowerdoorset’, een grote ventilator die, in het kozijn van de voor- of achterdeur geplaatst, zorgt voor een onderdruk in de woning. Twee ‘kierenjagers’ gaan vervolgens met een rookmachine en warmtecamera de woning door op zoek naar kieren en gaan na waar warmtelekken zijn. Deze lichten dan op de display van de camera blauw op.

Na afloop ontvangt u een kluslijst met verbetermaatregelen waarmee u aan de slag kunt. Denk daarbij aan het aanbrengen van tochtstrips tot aan het (na)isoleren. Bijzonder bij dit project is dat ook buurtgenoten worden uitgenodigd om mee te kijken naar de resultaten, zeker in straten waar meerdere gelijksoortige huizen staan. Zij krijgen zo meteen een beeld over wat te doen in hun eigen woning om energie te besparen.

Daarmee is het project echter nog niet klaar. Op de agenda staan terugkomavonden waarop de bewoners, buurtbewoners en overige geïnteresseerden uit Udenhout en Berkel-Enschot ervaringen en tips kunnen delen.

Hebt u het aanmeldmoment voor dit project gemist, maar zou u uw woning graag willen laten checken door de kierenjagers, mail dan naar kierenjagen@ecudenhout.nl Er zijn nog een paar plaatsen vrij !

En vanzelfsprekend bent u van harte welkom op 16 mei, om u te laten inspireren en feest te vieren met de jubilerende energiecoöperaties. Meldt u wel even aan via www.ecudenhout.nl (kijk onder het nieuwsbericht over het jubileum). Reageer snel want VOL = VOL.

DELEN