Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen. Zij kunnen financiële steun aanvragen bij het fonds. Het Tijdelijk Noodfonds is vanaf 22 januari 2024 weer open. Op basis van de vele aanvragen begin dit jaar is de inschatting dat de beschikbare € 60 miljoen eind februari op is. Een aantal energieleveranciers maken € 8 miljoen extra vrij voor het Noodfonds. De Rijksoverheid vult dit bedrag aan met € 16 miljoen. In totaal is er € 24 miljoen extra beschikbaar.

De voorwaarden om er een beroep op te kunnen doen, zijn versoepeld. Huishoudens kunnen in 2024 in de volgende gevallen een beroep doen op het fonds:

  • Heb je een inkomen tot 130% van het sociaal minimum? Dan kun je steun aanvragen als je 8% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.
  • Heb je een inkomen tot 200% van het sociaal minimumloon? Dan kun je steun aanvragen als je 10% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening.

Let op: het gaat hierbij om het gezamenlijke inkomen van het gehele huishouden. Het Tijdelijk Noodfonds betaalt het deel van je maandelijkse energierekening dat meer is dan deze 8% dan wel 10% van je energierekening. Via de site van het Tijdelijk Noodfonds kun je de aanvraag indienen.

DELEN