Deze zogenoemde gasketelwet moet het aantal ongevallen met koolmonoxide terugdringen. Aanleiding is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Daaruit bleek dat een groot deel van deze ongevallen komt door ondeskundig handelen van installateurs. In Nederland vallen jaarlijks minstens 5 à 10 doden en raken enkele honderden mensen gewond door koolmonoxidevergiftiging.
Wat houdt de wet in
De verplichte certificering geldt voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels, geisers, boilers, gashaarden en gaskachels. Om certificering te krijgen, moet een installateur een opleiding volgen. Zowel de individuele installateur als het bedrijf waarvoor hij werkt moet zijn gecertificeerd.
Verplichting voor huiseigenaar
Volgens de nieuwe wet hebben huiseigenaren de plicht een installateur in te schakelen die over de juiste certificering beschikt. Dit geldt ook voor appartementseigenaren, dan ligt die verantwoordelijkheid vaak bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). In het Register gasverbrandingsinstallaties is te zien welke bedrijven gecertificeerd zijn. Verder zijn gecertificeerde installateurs te herkennen aan het logo hieronder. De vakman die langskomt, moet een (digitale) legitimatie met dit logo bij zich hebben.