Zonnepanelen gemaakt van groenteafval

Dat ze in de wereld van de zonnepanelen niet stil hebben gezeten, weten we. Zo blijft het rendement van zonnepanelen stijgen, terwijl de kosten dalen en zijn ze al lang niet meer alleen verpakt in grote panelen. Zo bestaan er inmiddels dakpannen, ramen, fietspaden en vangrails met zonnecellen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat we nog niet kenden, waren zonnepanelen gemaakt van groenteafval.

Elektriciteit uit groenteafval

Er blijken extreem gevoelige chemicaliën in groenten te zitten, die UV-licht van de zon omzetten in zichtbaar licht dat gebruikt kan worden om elektriciteit mee op te wekken. Dat gebeurt met behulp van fotovoltaïsche cellen. Oftewel zonnecellen die licht omzetten naar elektriciteit. Deze PV-cellen, zoals ze ook wel genoemd worden, worden in zonnepanelen gemonteerd.

AuREUS zonnepanelen

De Filipijnse uitvinder Carvey Ehren Maigue is erin geslaagd om harsachtige panelen van groenteafval te maken, AuREUS, die gebruikt worden om zonne-energie te oogsten. Om energie op te wekken hoeven deze panelen niet in direct zonlicht te liggen: ze werken ook prima als het bewolkt of regenachtig is of zelfs als het nacht is.

Zonnepanelen van afval

Een ander voordeel van deze plantaardige panelen is dat ze in vrijwel elke vorm gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan gebogen zonnepanelen, die perfect passen op een elektrische auto, vliegtuig of boot. “Ik wil dat het opwekken van zonne-energie toegankelijker wordt,” zei Maigue, die in 2020 de Dyson Foundation Sustainability Award won voor zijn uitvinding.

Kleurrijke gevels en kleding

Het zou in principe zelfs mogelijk moeten zijn om draad te maken van het basismateriaal, waardoor het verwerkt kan worden in kleding. Op die manier kunnen mensen elektriciteit opwekken terwijl ze rondwandelen. Dat zet die 10.000 stappen toch in een heel ander daglicht (ahum).

De plantaardige polymeer panelen zijn verkrijgbaar in rood, oranje, geel en blauw. Je kan er dus een behoorlijke kleurrijke gevel mee creëren die ook nog eens energie opwekt. Of kleding. Tassen. Een armband. Ik denk maar even hardop. Maigue maakte een prototype van 60 bij 90 centimeter, die hij in een raam installeerde en die genoeg elektriciteit opwekten om elke dag twee telefoons op te laden. Uiteindelijk is het zijn ambitie om verticale zonneboerderijen te creëren door gebouwen te bekleden met zijn panelen.

Bekijk hier hoe het werkt:

DELEN