Het hing al langer in de lucht, maar op 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling voor zonnestroom afgeschaft. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen niet langer de stroom die ze terugleveren aan het net, mogen wegstrepen tegen hun verbruik. Vooruitlopend daarop heeft een enkele leverancier al aangekondigd in 2027 de terugleververgoedingen sterk te zullen verlagen. Dit wil echter niet zeggen dat zonnestroom dan niets meer waard zal zijn. Samen met de collega-coöperaties in Tilburg (BEC/CDER/EF013 en EC De Blaak), willen we laten zien dat je ook zonder saldering kunt profiteren van je zonnepanelen.
Eén van de beste manieren om je energierekening laag te houden, is door zoveel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom direct te gebruiken. Dit kan door huishoudelijke activiteiten, zoals wassen, stofzuigen, elektrisch koken of een auto opladen, overdag te plannen wanneer de zon schijnt en je panelen volop energie opwekken. Lukt dit niet altijd? Dan biedt een thuisbatterij uitkomst. Met een thuisbatterij sla je overtollige zonnestroom op voor gebruik op momenten dat de zon minder of niet schijnt. Thuisbatterijen worden steeds betaalbaarder en het is dus slim om vlak voordat de saldering vervalt een thuisbatterij te installeren. Kies voor een zo milieuvriendelijk mogelijke, brandveilige variant en let op dat je je eigen energieleverancier kunt blijven kiezen. Zie je door de bomen het bos niet meer, ECU helpt je graag verder! Kom ook gerust eens naar het Energieloket Udenhout in De Bibliotheek Udenhout om je verder te laten informeren. Voor openingstijden en data zie: www.ecudenhout.nl/energieloket
Een andere optie is het opslaan van zonnestroom als warm water. Dit kan door je zonnepanelen te koppelen aan een elektroboiler. Wanneer je panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, wordt de overtollige energie automatisch naar de boiler gestuurd om water te verwarmen. Deze oplossing vermindert of elimineert zelfs het gasverbruik voor de productie van warm water. Nog meer gas besparen? Schakel dan over op inductie-koken en waar mogelijk verwarming via infraroodpanelen of een airco. De beslissing om over te gaan op een warmtepomp vergt maatwerk en als basis daarvoor is een gedegen energieadvies zeer aan te raden.
Naast individuele maatregelen zijn er ook collectieve oplossingen waar je lokale energiecoöperaties een rol in kunnen spelen. Denk aan buurtbatterijen, geschikt voor 5 tot 200 huizen, waarin overtollige zonnestroom kan worden opgeslagen. Het vormen van kleinere of grotere energiegemeenschappen is dan noodzakelijk: samen met buurtgenoten sla je de zonnestroom die je overdag opwekt maar niet gebruikt op voor gebruik ‘s avonds en ‘s nachts.
Met de komst van de nieuwe energiewet, naar verwachting eind dit jaar, wordt het bovendien mogelijk dat particulieren rechtstreeks stroom met elkaar gaan delen of aan elkaar gaan verkopen, ‘energy swap’ genoemd.
Bovengenoemde opties zijn nu al beschikbaar. Maar wat eraan komt, is opslag in elektrische auto’s geschikt voor bidirectioneel laden: zonnestroom gaat richting de auto-accu als de zonnepanelen een teveel aan zonnestroom leveren en richting je huisinstallatie als er weinig of geen zonnestroom is. Daarmee wordt je auto een thuisbatterij op wielen.
Ook start er binnenkort in Tilburg een pilot met een zandbatterij, waarbij in de zomer overtollige stroom wordt opgeslagen in zand, in de vorm van warmte. Deze warmte kan in de winter worden gebruikt voor verwarming van een individueel huis, maar in de toekomst mogelijk ook voor een hele straat of zelfs een wijk.
Het is belangrijk om nu niet te blijven hangen bij het feit dat de saldering stopt, maar na te gaan denken over wat je nú al kunt doen. De saldering heeft veel goeds gebracht, maar het afschaffen daarvan brengt ook nieuwe kansen. Kom op ideeën, bespreek deze met gelijkgestemden en kom in actie! Bijvoorbeeld door lid te worden van ECU en samen vorm te geven aan je eigen energietoekomst waarbij je minder afhankelijk wordt van de grote energiemaatschappijen.